Yayın İlkeleri

ÇAKÜ HUKUK FAKÜLTESİ HUKUK TOPLULUĞU DERGİSİ YAYIN İLKELERİ

                 

Genel ilkeler:

  1. ÇAKÜ Hukuk Topluluğu dergisinin adı “DİGESTA” olarak belirlenmiştir.
  2. ÇAKÜ Hukuk topluluğu dergisi yılda en az iki sayı olarak yayımlanan bir dergidir.      
  3. Derginin yayın dili Türkçedir, ancak Türkçe özet verilerek yabancı dildeki bilimsel makaleler de yayımlanabilir.
  4. Dergiye gönderilen tüm yazıların yayınlanma hakkı ÇAKÜ Hukuk Fakültesi Hukuk Topluluğu Dergisi Yayın Kuruluna aittir.
  5. ÇAKÜ Hukuk Fakültesi Hukuk Topluluğu Dergisinde yayınlanan tüm eserlerin yasal sorumluluğu yazarın kendisine ait olup Yayın Kurulunun sorumluluğu bulunmaz.
  6. Dergide yayımlanacak olan yazı ve diğer içerikler oluşturulurken yapılan alıntılarda kaynakça belirtilemesi zorunludur. Yazılarda editör tarafından yapılacak kontrollerde intihal oranı sınırı %20 olarak belirlenmiş olup, bu sınırın üstüne çıkan yazılarda yazarla iletişime geçilerek düzenleme yapılması ve intihal oranının sınıra çekilmesi gerekmektedir. Yazı gerekli düzenlemelerden geçtikten sonra yeniden intihal oranı belirlenecek ve gerekli şartları sağlaması koşulunda dergide yayımlanacaktır.
  7. Dergide yayımlanacak olan yazı ve diğer içerikler oluşturulurken yapılan alıntılarda kaynakça belirtilmesi zorunludur.Dergide yayımlanmak üzere verilen yazılar konu, içerik, sunuş biçimi ve bilimsel ölçütlere uyma çerçevesinde yayım kurulu tarafından yapılan incelemeden sonra yayımlanmaya değer bulunması halinde denetim komisyonuna gönderilir.Denetim kurulu; yazılara tarafsız yaklaşan, gönüllülük esasına dayanarak inceleme yapan alanında uzman öğretim görevlilerinden oluşmaktadır.Yazıları  dergide yayımlanmak üzere kabul edilen yazarlar makale yazım aşamasının oluşturulması,  makalenin içerik ve dilinde dikkat edilecek unsurlar ve önemli noktalar hakkında öğretim görevlilerince temel bir bilgilendirme eğitimine tabi tutulacaktır. Denetim komisyonuna gönderilen yazı yazarlarının bilgileri gizli tutulur. Ayrıca denetim komisyonu raporları da gizlidir. Yazılar denetim komisyonu raporuna göre gerekiyorsa yazar tarafından düzeltilir. Tanınan süre içerisinde gerekli değişikliği yapmayı reddeden veya yazı teslim sürelerini geciktirerek derginin yayımlanma sürecini aksatan yazarların çalışmalarına red işlemi uygulanır.
  8. Dergide yayımlanmak üzere verilen yazılar, konu, içerik, sunuş biçimi ve bilimsel ölçütlere uyma çerçevesinde Yayın Kurulu tarafından yapılan ilk incelemeden sonra yayımlanmaya değer bulunması halinde Denetim Komisyonuna gönderiler. Denetim komisyonuna gönderilen çalışmaların yazarları gizli tutulur. Ayrıca denetim komisyonu raporları da gizlidir. Yazılar, denetim komisyonu raporuna göre gerekiyorsa yazar tarafından düzeltilir. Yazara tanınan süre içerisinde gerekli değişikliği yapmayı reddeden yazarların çalışmalarına ret işlemi uygulanır.

İçerik sahiplerine dair ilkeler:

Derginin içeriği oluşturulurken yazarların göz önünde bulunduracağı ilkeler şunlardır:

  • Yayımlanacak olan içerikler Türk milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğine, Cumhuriyete ve demokrasiye, Atatürk ilkelerine ve toplumun genel ahlak kurallarına aykırı olamaz.
  • Yayımlanacak olan içerikler eğitim ilkelerine ve adaletin temsilcilerini yetiştiren hukuk fakültesinin eğitim ilkelerine aykırı olamaz.
  • Yayımlanacak olan içerikler Hukukun genel ilkelerine aykırı olamaz.
  • Yayımlanacak içerikler oluşturulurken başka yazarların eserlerinden hukuka aykırı alıntılar yapılıp yazarların adına orijinal içerik olarak yayımlanamaz. Yazıların oluşum aşamasında kullanılacak bilgilerin, hukuki kaynakların ve doktrinlerin esas olarak güvenilirliğine ve güncelliğine  dikkat edilmelidir.Hukukun genel  ilkelerine aykırı, yanlış, eksik, doğruluğundan emin olunmayan veyahut güncel olmayan bilgilerin yazılarda yer almamasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
  • Yayımlanacak olan içerikler başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.
  • Yayımlanacak olan içerikler kişi hak ve hürriyetlerine aykırı olarak ve ifade özgürlüğünü aşacak şekilde oluşturulamaz.
  • Dergiye gönderilecek içerikler siyasi olamayacağı gibi; kişileri din, dil, ırk, siyasi görüş, cinsiyet, gibi yönlerden eleştirerek dergiyi amacından farklı yönlere saptıracak konulara girilmeden yalnızca yazarın bilgilerinden, fikirlerinden, yorumlarından ve kaynak gösterilmek şartı ile yazısında kullandığı alıntılardan oluşmalıdır.
  • Yayımlanacak olan içerikleri dergimizde gönderen kişi ya da kişiler dilerlerse 5 iş günü içerisinde eserlerini dergide yayımlatmaktan vazgeçebilir.
  • Eser sahipleri ürettikleri içerikleri dergide yayımlanması için dergimizin resmi sitesi olan ” https://cakudigesta.com/ ” internet adresinin iletişim kısmından belirtilen tarihte içeriklerini göndermeleri gerekmektedir.
  • Eser sahipleri yayımlanacak içeriklerini istekleri doğrultusunda yayın kuruluna gerçek kimliklerini beyan etmek suretiyle mahlas kullanabilir.

Editörlere dair ilkeler:

  1. Çalışmaların adil ve tarafsız şekilde değerlendirilebilmesi amacıyla düşünce özgürlüğü ilkesine uygun hareket etmeye özen gösterir.
  2. İş süreçlerini fikri mülkiyet haklarına ve etik standartlara uygun yürütür.
  3. Okuyucuların ve yazarların bilgi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çaba sarf eder, sürekli olarak derginin gelişimini sağlamaya çalışır.
  4. Editör yayınlanmak üzere gönderilen bir makalenin önemini, özgünlüğünü, geçerliliğini ve derginin konu alanına uygunluğunu esas alarak makaleye ilişkin olumlu ya da olumsuz yönde karar verir.
  5. Fikri mülkiyet hakları ve etik standartlardan taviz vermeden yazım süreçlerini devam ettirir.
  6. Gerektiğinde düzeltme, açıklama, geri çekme ve özür yayınlamaktan çekinmez.
  7. Yayın koşullarına uygun bulunmayan yazıları yayımlamamak, düzeltmek üzere yazarına geri vermek, biçimce düzenlemek ve düzeltmek ya da kısaltmak yetkisindedir.
  8. Editörler, özgün ve alanına katkı sağlayacak makaleleri kabul etmelidir.
  9. Editörler, dergi politikası, yayım kuralları ve seviyesine uymayan eksik ve hatalı araştırmaları hiçbir etki altında kalmadan reddetmelidir.